message of the company

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΖΩΟΤΡΦΩΝ



 «ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ»
 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΤΙΝΟΥ ΡΟΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΙΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ



ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Μετά τα λιπάσματα και τους αγροτικούς πόρους, τίθενται από σήμερα σε καθεστώς παρακολούθησης και οι τιμές των ζωοτροφών. Και συγκεκριμένα οι τιμές των ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων. Οι επιχειρήσεις εμπορίας ζωοτροφών, υποχρεούνται στο εξής να ενημερώνουν το Υπουργείο μας και να αιτιολογούν τις τυχόν αυξήσεις των τιμών.
                        Στις δύσκολες και κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα μας και η οικονομία μας, απαιτείται αυτοσυγκράτηση από όλους. Αυτοσυγκράτηση και τήρηση της νομιμότητας. Η σημερινή μας πρωτοβουλία αποσκοπεί στην προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
                        Η έρευνα των τιμών των ζωοτροφών θα είναι συνεχής, στενή και αυστηρή από το Υπουργείο μας.
 Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της αγροτικής παραγωγής αποτελεί για τη χώρα εθνική προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι μια μείζονα πολιτική προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αντανακλάται σε όλες τις δράσεις και τα μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αλλά και συνολικά στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου μας.
            Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που έχει ξεπεράσει το 50% επηρεάζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού κλάδου και το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό, εάν συνυπολογίσουμε ότι οι ζωοτροφές συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων κατά ποσοστό που ξεπερνά το 60%.
Με την υπαγωγή των ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων σε καθεστώς παρακολούθησης, η μεταβολή της τιμής  που εμφανίζει αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο υποβληθέντα τιμοκατάλογο πρέπει να προαναγγέλλεται. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η κατάρτιση αναλυτικού κοστολογίου, το οποίο θα υποβάλλεται μαζί με το νέο τιμοκατάλογο στη Δ/νση Κοστολόγησης και Έρευνας Αγοράς της ΥΠ.Ε.Α της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την κυκλοφορία των ειδών αυτών. Η οποιαδήποτε αύξηση της τιμής θα πρέπει να αιτιολογείται, να κατατίθενται τα στοιχεία στις υπηρεσίες του ΥΠΑΝ ώστε να παρέχεται έγκριση για τις αυξήσεις.
 Παράλληλα με το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών , το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη 31/3/2011 στην Ολομέλεια της Βουλής, δημιουργείται ένα εργαλείο εποπτείας των συναλλαγών ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών. Ενισχύοντας τη διαφάνεια στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών δημιουργώντας αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών, από το χωράφι μέχρι το ράφι, επιτυγχάνουμε τον περιορισμό διακύμανσης των τιμών καθώς και τον περιορισμό φαινομένων κερδοσκοπίας που συμβάλλουν στη συμπίεση του εισοδήματος τόσο των παραγωγών όσο και των νοικοκυριών.
 Σε συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών είναι σήμερα αναγκαία η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για τον περιορισμό των εισαγωγών ζωοτροφών και την υποκατάστασή τους από την αντίστοιχη εγχώρια παραγωγή. Προς την κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο του νέου ρόλου που καλείται να παίξει το ΕΘΙΑΓΕ στην υποστήριξη της παραγωγής μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας, σε λιγότερο από 2 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που αφορά σε ένα εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών. Θα καταγραφούν οι διαθέσιμες εκτάσεις ανά βιοκλιματικές περιοχές σε επίπεδο περιφέρειας, οι οποίες είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών. Ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για την ιδιοκαλλιέργεια ζωοτροφών προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τη θέση του Έλληνα κτηνοτρόφου, περιορίζοντας την εξάρτησή του από την αγορά ζωοτροφών.
 Ευχαριστώ θερμά τον συνάδελφο Υφυπουργό Ανάπτυξης για την άμεση ανταπόκρισή του και την άριστη συνεργασία σε ένα κοινό μέτρο πολιτικής, που έχει στόχο την προστασία της αγροτικής μας παραγωγής και των παραγωγών, τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς παραγωγικής δραστηριότητας και ανταγωνισμού, τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και μέσα από όλα αυτά τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 29-03-2011

1,21€/KGR




BΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΒΑΪΟΥ γΚΑΝΗ ΣΤΟ ΒΑΡΔΑΛΗ ΔΟΜΟΚΟΥ


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΒΑΪΟΥ ΓΚΑΝΗ ΣΤΟ ΒΑΡΔΑΛΗ ΔΟΜΟΚΟΥ


ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 


Στο μεσοκλίμα του Δομοκού, κάτω από τον ορεινό όγκο του Κασσιδιάρη, στην περιοχή της Βαρδαλής, περίπου στο 1920, ξεκινάει η σχέση της οικογένειας Γκανή με τον οίνο, όταν ο Κώστας Γκανής φυτεύει τον πρώτο μικρό σε έκταση αμπελώνα με τις τοπικές ποικιλίες, διαμορφωμένο σε κύπελλο. Από τότε μέχρι το 1940 καταφέρνει να κάνει γνωστό το κρασί σε όλες τις γύρω περιοχές. Στη συνέχεια, το 1967 αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος, ό οποίος φυτεύει σε υψόμετρο 160m ένα μικρό αμπελώνα έκτασης 10 στρεμμάτων, με τοπικές ποικιλίες. Στις αρχές του 2004, ο Βάϊος, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, σαν αποτέλεσμα των αναζητήσεων του, σε συνεργασία με τον γεωπόνο-αμπελουργό Δ. Τσουπέη, εκριζώνει τον παλαιό αμπελώνα και τον αναφυτεύει με ξενικές και ελληνικές ευγενείς ποικιλίες σε γραμμικό υποστυλωμένο σχήμα. Ταυτόχρονα επεκτείνεται με νέες φυτεύσεις εκτάσεως 23 στρεμμάτων σε υψόμετρο 160m με καινούργιες καλλιεργητικές μεθόδους, επιτυγχάνοντας την καλύτερη προσαρμογή των ποικιλιών στο μεσοκλίμα της περιοχής. Όλες αυτές οι επεμβάσεις έγιναν με αυστηρά τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, αφού πρώτα αποκτήθηκε η πλήρης γνώση του terroir, της “αμπελόχωρας” κατά το ελληνικότερο, των κτημάτων, προκειμένου να επιτευχθούν από αυτά οι καλύτερες δυνατές παραγωγές οίνων. Οι αμπελώνες της Γαίας Γκανή είναι υπό βιολογική διαχείριση και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ.


ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ



Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο πλήρως με ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης, σε μεγέθη από 10HL έως 100HL, με δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας και συνολικής χωρητικότητας 60 τόνων σταφυλιού. Περιλαμβάνει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως πνευματικό πιεστήριο, δεξαμενές ψύξης-θέρμανσης τόσο για λευκή όσο και ερυθρή οινοποίηση. Στην υπέργεια αεριζόμενη και κλιματιζόμενη αποθήκη βρίσκονται βαρέλια παλαίωσης (γαλλικής και αμερικάνικης δρυός) και ωρίμανσης, χωρητικότητας 225lt. Τέλος περιλαμβάνει το χώρο εμφιάλωσης και αποθήκευσης των φιαλών προς παλαίωση και τον χώρο της τελική τους συσκευασίας.



ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ



βρίσκονται σε υψόμετρο από 160m έως 200m. Χωρίζονται ανάλογα με το υψόμετρο και την μηχανική σύσταση των εδαφών όπου κατατάσσονται κυρίως ως αργιλλοπηλώδη ασβεστούχα. Tο μεσοκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από σημαντικές βροχοπτώσεις το χειμώνα και την άνοιξη. Τα καλοκαίρια χαρακτηρίζονται από υψηλές και παρατεταμένες θερμοκρασίες και έντονη ξηρασία.
Σε ιδιαίτερα ξηρά καλοκαίρια, υπάρχει η δυνατότητα ελεγχόμενου ποτίσματος.
Η αμπελοκαλλιέργεια από το 2006 βρίσκεται υπό καθεστώς βιολογικής διαχείρισης (με πιστοποίηση από την ΔΗΩ), με σεβασμό τόσο γιά το περιβάλλον όσο και τον καταναλωτή. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 330 εώς 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις είναι από 2,0 έως 3,0 χλγ. ανά πρέμνο. Στους αμπελώνες είναι φυτεμένες τόσο ελληνικές όσο και γαλλικές ποικιλίες.
Μια έκταση 25 περίπου στρεμμάτων είναι το ένα αμπελοτεμάχιο με τις λευκές ποικιλίες στα 160m υψόμετρο και το δεύτερο στα 200m με τις ερυθρές, εκτάσεως 8 στρεμμάτων. Επίσης έκταση 40 στρεμμάτων βρίσκεται υπό αγρανάπαυση και πρόκειται να φυτευτεί εντός του 2009.

 ΠΡΟΪΟΝΤΑ


ΑΦΗΛΙΟΝ




Οίνος Λευκός Ξηρός
Επιτραπέζιος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο, Trebbiano, Μαλαγουζιά, Ροδίτης ("Αλεπού").

Χαρακτηριστικά:
Χρώμα λαμπερό κίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά κυριαρχούν τα γλυκά αρώματα ώριμων φρούτων (αχλάδι, πεπόνι, μήλο) και εσπεριδοειδών, παράλληλα έχουν σημαντική παρουσία νότες από άνθη εσπεριδοειδών (λεμόνι, κίτρο). Στο στόμα παρουσιάζεται με πολύ ωραία εσπεριδοειδή αρώματα. Είναι φρέσκο, δροσερό, λιπαρό και με καλή διάρκεια. Με οξύτητα που εγγυάται διάρκεια στο χρόνο καθώς και με πολύ ευχάριστη επίγευση.

 

ΠΕΡΙΗΛΙΟΝ



Οίνος Ερυθρός Ξηρός Επιτραπέζιος
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon, Merlot, Λημνιό.

Χαρακτηριστικά: Χρώμα διαυγές βαθυκόκκινο με βυσινή ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους (κεράσι, βύσινο, βατόμουρο) όπως επίσης και φυτικές νότες πιπεριάς. Τον αρωματικό χαρακτήρα συμπληρώνει η παρουσία πλούσιων χαρακτηριστικών που προέρχονται από την παλαίωση σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, όπως γλυκές νότες βανίλιας, αρώματα μπαχαρικών (μαυρο-πίπερο, μοσχοκάρυδο) και αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνο, σύκο). Στο σώμα έχει πλούσια γεύση, είναι τραγανό και λιπαρό με βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΪΟ

  www.gaeagani.gr

Οικονομική ενίσχυση νομαδικής μελισσοκομίας και αντικατάσταση κυψελών



Με την έκδοση της υπ’ αριθμ. Ε(2010) 6054 τελικό/14-9-2010 απόφασης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της υπ’ αριθμ. 312751/728/12-1-2011 (ΦΕΚ 21/Β/2011) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης του τριετούς προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για την τριετία 2011 – 2013.
 Μεταξύ των Δράσεων του προγράμματος προβλέπεται η συνέχιση υλοποίησης των Δράσεων«Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας (μετακινήσεις κυψελών)».
 Δυνατότητα συμμετοχής στη Δράση «Αντικατάσταση Κυψελών» έχουν Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, οι οποίοι φέρουν μελισσοκομικό βιβλιάριο, εφόσον δηλώνουν τις κατεχόμενες κυψέλες στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
 Δυνατότητα συμμετοχής στη Δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» έχουν φυσικά πρόσωπα «επαγγελματίες αγρότες» ή συνταξιούχοι του ΟΓΑ, κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης με τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) παραγωγικά μελίσσια, oι οποίοι φέρουν μελισσοκομικό βιβλιάριο, εφόσον δηλώνουν τις κατεχόμενες κυψέλες στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
 Ενιαία αίτηση συμμετοχής και για τις δύο δράσεις υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους στα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας, μέχρι είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


πηγή:www.minagric.gr

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου (20 Μαρτίου 2011) σχετικά με την μόλυνση από ραδιενέργεια στην Ιαπωνία και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
 Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, με εντολή του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν κάθε φορτίο προέλευσης Ιαπωνίας προς εισαγωγή.
Είμαστε σε επαφή με τις Τελωνειακές Αρχές, προκειμένου να αποκλειστεί κάθε περίπτωση ελεύθερης κυκλοφορίας των εν λόγω προϊόντων στην ελληνική αγορά.
 Το ΥΠΑΑΤ, ταυτόχρονα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Δ/νση Υγείας και Καταναλωτή), όσο και με το Υπουργείο Υγείας (ΕΦΕΤ).
 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης έχει παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε στα μέτρα που θα ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο να περιληφθούν οι καθολικοί έλεγχοι των φορτίων προέλευσης Ιαπωνίας σε όλα τα κράτη –μέλη, προκειμένου να διασφαλίζονται οι έλληνες καταναλωτές και από εισαγωγές προϊόντων προέλευσης Ιαπωνίας που πραγματοποιούνται μέσω άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.


πηγή :   www.minagric.gr

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Διεθνείς τιμές Βάμβακος 42-03-2011

H διεθνής τιμή βάμβακος είναι για τις 24-03-2011


1,21 euros /kgr

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΛΓΑ


Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 19,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Αύριο, 24 Μαρτίου 2011, ο ΕΛΓΑ καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 16.046 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις φυτικού ύψους 19,5 εκατ. ευρώ.
Η καταβολή αφορά ζημιές που επήλθαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Μαρτίου 2010 – Αυγούστου 2010 στους ακόλουθους νομούς:
Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής, Χανίων.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στην διεύθυνση www.elga.gr.


ΠΗΓΗ: WWW.MINAGRIC.GR

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Διεθνείς τιμές Βάμβακος



17-3-2011

-         
-        Διεθνής Τιμή εκκοκκισμένου βαμβακιού
-        Δείκτης A (Cotlook Index A)
-         


 219,60  Cents / libra
Ισοτιμία Ευρώ/δολαρίου


 1,39300
Τιμή εκκοκκισμένου βαμβακιού


-         3,47 Ευρώ/κιλό 

-        Αναγωγή σε τιμή σύσπορου βαμβακιού
-        (Με απόδοση 33 % )
-         
 1,15  Ευρώ/κιλό                    


πηγή:www.minagric.gr