BΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΒΑΪΟΥ γΚΑΝΗ ΣΤΟ ΒΑΡΔΑΛΗ ΔΟΜΟΚΟΥ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΒΑΪΟΥ ΓΚΑΝΗ ΣΤΟ ΒΑΡΔΑΛΗ ΔΟΜΟΚΟΥ
ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Στο μεσοκλίμα του Δομοκού, κάτω από τον ορεινό όγκο του Κασσιδιάρη, στην περιοχή της Βαρδαλής, περίπου στο 1920, ξεκινάει η σχέση της οικογένειας Γκανή με τον οίνο, όταν ο Κώστας Γκανής φυτεύει τον πρώτο μικρό σε έκταση αμπελώνα με τις τοπικές ποικιλίες, διαμορφωμένο σε κύπελλο. Από τότε μέχρι το 1940 καταφέρνει να κάνει γνωστό το κρασί σε όλες τις γύρω περιοχές. Στη συνέχεια, το 1967 αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος, ό οποίος φυτεύει σε υψόμετρο 160m ένα μικρό αμπελώνα έκτασης 10 στρεμμάτων, με τοπικές ποικιλίες. Στις αρχές του 2004, ο Βάϊος, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, σαν αποτέλεσμα των αναζητήσεων του, σε συνεργασία με τον γεωπόνο-αμπελουργό Δ. Τσουπέη, εκριζώνει τον παλαιό αμπελώνα και τον αναφυτεύει με ξενικές και ελληνικές ευγενείς ποικιλίες σε γραμμικό υποστυλωμένο σχήμα. Ταυτόχρονα επεκτείνεται με νέες φυτεύσεις εκτάσεως 23 στρεμμάτων σε υψόμετρο 160m με καινούργιες καλλιεργητικές μεθόδους, επιτυγχάνοντας την καλύτερη προσαρμογή των ποικιλιών στο μεσοκλίμα της περιοχής. Όλες αυτές οι επεμβάσεις έγιναν με αυστηρά τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, αφού πρώτα αποκτήθηκε η πλήρης γνώση του terroir, της “αμπελόχωρας” κατά το ελληνικότερο, των κτημάτων, προκειμένου να επιτευχθούν από αυτά οι καλύτερες δυνατές παραγωγές οίνων. Οι αμπελώνες της Γαίας Γκανή είναι υπό βιολογική διαχείριση και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ.
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο πλήρως με ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης, σε μεγέθη από 10HL έως 100HL, με δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας και συνολικής χωρητικότητας 60 τόνων σταφυλιού. Περιλαμβάνει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως πνευματικό πιεστήριο, δεξαμενές ψύξης-θέρμανσης τόσο για λευκή όσο και ερυθρή οινοποίηση. Στην υπέργεια αεριζόμενη και κλιματιζόμενη αποθήκη βρίσκονται βαρέλια παλαίωσης (γαλλικής και αμερικάνικης δρυός) και ωρίμανσης, χωρητικότητας 225lt. Τέλος περιλαμβάνει το χώρο εμφιάλωσης και αποθήκευσης των φιαλών προς παλαίωση και τον χώρο της τελική τους συσκευασίας.
ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
βρίσκονται σε υψόμετρο από 160m έως 200m. Χωρίζονται ανάλογα με το υψόμετρο και την μηχανική σύσταση των εδαφών όπου κατατάσσονται κυρίως ως αργιλλοπηλώδη ασβεστούχα. Tο μεσοκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από σημαντικές βροχοπτώσεις το χειμώνα και την άνοιξη. Τα καλοκαίρια χαρακτηρίζονται από υψηλές και παρατεταμένες θερμοκρασίες και έντονη ξηρασία.
Σε ιδιαίτερα ξηρά καλοκαίρια, υπάρχει η δυνατότητα ελεγχόμενου ποτίσματος.
Η αμπελοκαλλιέργεια από το 2006 βρίσκεται υπό καθεστώς βιολογικής διαχείρισης (με πιστοποίηση από την ΔΗΩ), με σεβασμό τόσο γιά το περιβάλλον όσο και τον καταναλωτή. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 330 εώς 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις είναι από 2,0 έως 3,0 χλγ. ανά πρέμνο. Στους αμπελώνες είναι φυτεμένες τόσο ελληνικές όσο και γαλλικές ποικιλίες.
Μια έκταση 25 περίπου στρεμμάτων είναι το ένα αμπελοτεμάχιο με τις λευκές ποικιλίες στα 160m υψόμετρο και το δεύτερο στα 200m με τις ερυθρές, εκτάσεως 8 στρεμμάτων. Επίσης έκταση 40 στρεμμάτων βρίσκεται υπό αγρανάπαυση και πρόκειται να φυτευτεί εντός του 2009.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΗΛΙΟΝ
Οίνος Λευκός Ξηρός
Επιτραπέζιος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο, Trebbiano, Μαλαγουζιά, Ροδίτης ("Αλεπού").
Χαρακτηριστικά:
Χρώμα λαμπερό κίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά κυριαρχούν τα γλυκά αρώματα ώριμων φρούτων (αχλάδι, πεπόνι, μήλο) και εσπεριδοειδών, παράλληλα έχουν σημαντική παρουσία νότες από άνθη εσπεριδοειδών (λεμόνι, κίτρο). Στο στόμα παρουσιάζεται με πολύ ωραία εσπεριδοειδή αρώματα. Είναι φρέσκο, δροσερό, λιπαρό και με καλή διάρκεια. Με οξύτητα που εγγυάται διάρκεια στο χρόνο καθώς και με πολύ ευχάριστη επίγευση.
ΠΕΡΙΗΛΙΟΝ
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Επιτραπέζιος
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon, Merlot, Λημνιό.
Χαρακτηριστικά: Χρώμα διαυγές βαθυκόκκινο με βυσινή ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους (κεράσι, βύσινο, βατόμουρο) όπως επίσης και φυτικές νότες πιπεριάς. Τον αρωματικό χαρακτήρα συμπληρώνει η παρουσία πλούσιων χαρακτηριστικών που προέρχονται από την παλαίωση σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, όπως γλυκές νότες βανίλιας, αρώματα μπαχαρικών (μαυρο-πίπερο, μοσχοκάρυδο) και αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνο, σύκο). Στο σώμα έχει πλούσια γεύση, είναι τραγανό και λιπαρό με βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΪΟ
www.gaeagani.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου